Over Het 5e Seizoen

De vertelkring is in september 2008 door enkele enthousiaste vertellers opgericht, als vervolg op Vertelhuis De Egel. Samen wilden zij de oeroude kunst van het verhalen vertellen in Nijmegen promoten en beoefenen. Vertellen is iets heel anders dan voorlezen. Bij voorlezen zit je vast aan de tekst zoals die door een schrijver bedacht is. Bij vertellen is juist veel vrijheid om te improviseren en in te spelen op reacties uit het publiek. Door deze interactie met het publiek, de mimiek en gebaren van de verteller, komt een verhaal meer tot leven. Of het nu gaat om een oude legende, een romantisch sprookje of een literair verhaal: een verhalenverteller geeft het door op een manier die mensen in het hart raakt.

De naam van onze vertelkring, Het Vijfde Seizoen, verwijst naar een korte periode, wanneer de zomer bijna ten einde loopt en de herfst nog niet is ingetreden. De Duitse schrijver Kurt Tucholsky (1809-1935), noemt het in zijn verhaal ‘Het Vijfde Seizoen’ de mooiste tijd van het jaar. U kunt het verhaal hier lezen.

De leden van de vertelkring komen maandelijks bij elkaar en bespreken dan praktische zaken over optredens en activiteiten, doen verteloefeningen en vertellen elkaar verhalen. Vaak worden hierbij nieuwe verhalen of technieken uitgeprobeerd waarbij de vertellers elkaar feedback kunnen geven.

Een vast moment in de agenda van de vertelkring is Wereldverteldag. Op deze dag worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. De kunst van het vertellen wordt dan wereldwijd gevierd. Als het westelijk halfrond nog slaapt, zijn in Azië en Australië de eerste vertellingen al te horen. Als verhalenvertellers op het oostelijk halfrond nagenieten van hun optredens, worden in Amerika en Canada de eerste verhalen verteld. Deze dag vindt sinds 1991 jaarlijks plaats rond 20 maart en wordt in Nederland georganiseerd door Stichting Vertellen.